Nittälvsdalen - ett kluster av naturreservat

Fri luft, äventyr och en natur som är på riktigt. Det är vad som väntar dig i Nittälvsdalen. Området där den brusande älven knyter samman fler naturreservat i ett stort och vilt område.

Nittälvsdalen är området för dig som vill uppleva ett riktigt friluftsäventyr. Med stigar, vandringsleder och flertalet rastplatser ger det stora området alla förutsättningar för en tur att minnas. Själva Nittälven är ett oreglerat vattendrag, som rinner från sjön Nitten i Dalarna till sjön Ljusnaren intill Kopparberg. Den oreglerade Nittälven användes flitigt för flottning, ända fram till 1950-talet. Timret färdades längs älven, från skogarna i norr, till Ljusnaren.

Upplev en omväxlande natur som går från artrik gammelskog, till småmyrar och hedskogar. Och förbered dig på en trolsk upplevelse att vandra bland draperade granar och orörda områden.

Nittälven som vattendrag är ett naturreservat i sig, men binder även samman flera reservat till ett stort sammanhängande och skyddat område. Längs älvens färd kan du upptäcka naturreservaten Övre Nittälvsdalen, Brattforsen, Mördarheden, Nittälvsbrännan och Kaljoxadalen.

För dig som gillar miljöer långt från bebyggelse, för dig som vill skapa ditt eget äventyr. Av en eller fler leder, av ett eller fler naturreservat. Hitta tiden, för här finns utrymmet att uppleva.

Entrén vid Kolbron är en bra start för ditt äventyr i till Nittälvsdalen. Härifrån utgår flera leder och du hittar även information, toalett och grillplats.

Hitta hit: Till entré Kolbron från Kopparberg: kör väg 792 norrut i 1,7 km, sväng vänster in på väg 793 vid skylt mot Skäret. Efter att du passerat Skäret, sväng vänster vid skylt mot Kolbron. Efter knappt 7 km är du framme vid entré Kolbron.

Läs mer på: Nittälvsdalen | Länsstyrelsen Örebro (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Varierat paddelvatten

En varierad älv, som utmed färden många gånger byter skepnad. Den norra delen
fram till Uvbergsbron är livlig med många forsande partier. Vid Brattforsen brusar det som mest i vattenfallet. Att paddla i norra Nittälven kräver vana och lämpar sig bäst för forskajak eller packraft. Söder om Uvbergsbron lugnar sig älven och forsarna blir färre. Här kan du paddla i vanlig kanot eller kajak, men du kan behöva avbryta för ett lyft över vissa forsar.

Här och var kan du stöta på nedfallna träd och grenar i vattnet som kan innebära ett lyft för att kunna passera. Det är inte tillåtet att skada eller ta bort trädstammar eller grenar från vattnet.

Bästa tiden på året att paddla i Nittälven är under våren, då vårfloden skapar ett naturligt högt vattenflöde i älven.

Faktablad med karta om paddling i Nittälven Länk till annan webbplats.

Läs mer på: Nittälvsdalen | Länsstyrelsen Örebro (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Dansarbacken

Frodes koja vid Nittälven.

Vy över Nittälvens södra del.