Bredsjö Ostcafé & bondgårdsbistro - en ostälskares dröm i Bredsjö

En blåmögelost som nästan är helt vit och en hårdost som kom till ”på ren feeling”. Hantverksostarna från Bredsjö Mjölkfår i Bergslagen förgyller många ostbrickor hemmavid och restaurangmenyer i hela landet. Familjen Staffare började med en tiolitersgryta hemma på spisen och driver nu ett gårdsmejeri, ostkafé och bondgårdsbistro – självklart med smak av Bergslagen.

Blå ådror och gröna kluster

Bredsjö ligger strax utanför Hällefors i nordligaste Bergslagen. Här slingrar sig älvar och bäckar likt blå ådror genom landskapet och de många naturreservaten ligger som gröna kluster på kartan. Mellan sjöarna Lilla och Stora Bredsjön ligger familjens gård, som också är ett av landets äldsta gårdsmejerier. I mer än tre decennier har de bott och verkat på gården, där de tillverkar mögelost och hårdost. Numera driver de också ett nästan-året-runt-öppet kafé och restaurang som har blivit ett uppskattat utflyktsmål.

Ostälskare, fikaentusiaster och gourmander på matsafari åker hit för att njuta av både salt och sött. De charmigt olika möblerna, antika ljusstakarna och virkade dukarna bär på historier och ger kaféet en mysig miljö. Här sitter gästerna gärna länge och pratar, äter, dricker och ser fåren knata förbi utanför fönstren. Är det varmt och vackert väder, är den lilla trädgården ljuvlig att njuta av kaffe och kaka i. Eller varför inte en ostbricka, lammsmörgås och passande dryck i vinglas?

En blå och en hård

Gårdens ekologiska fårmjölk, salt, syrningskultur, löpe, eventuellt lite mögel - och så tid förstås. För att göra riktigt god hantverksost krävs egentligen inte så många ingredienser. Däremot behövs mycket tålamod, kunskap och erfarenhet, vilket Sara Staffare och hennes familj har gott om. Blåmögelosten, som passande nog heter Blå, var Bredsjös första ost. Den är blå i början men blir vitare efter lagring. Hårdosten heter kort och gott Hård och blev till när de ”fick lite feeling”, som Sara beskriver det.

Härlig feeling, det finns det gott om i Bredsjö. Och nog ystas också en rejäl nypa god känsla in i osten. För det är så de smakar. Smaken av Bergslagen, förstås.