Det kreativa Kopparberg

Kulturen är högst levande i Kopparberg. Den lilla orten bjuder på allt från världsunik opera i ett timmermagasin till musikfestival och utställningar och musik i ett gruvområde. Välkommen att uppleva, tänka och känna.

Operahuset vid Ljusnarens strand

I Kopparberg kan du lyssna till opera av hög internationell klass. Varje sommar sätter Opera på Skäret upp en opera av någon av de stora mästarna, med handplockade operasångare från hela världen.

Operahuset är inrymt i ett tidigare sågverk och timmermagasin, alldeles vid sjön Ljusnarens strand. Här finns också en egen perrong på Bergslagsbanan, som tar emot chartrade tåg med operaälskare från Stockholm. I restaurangen serveras både lunch och middag och i butiken säljs bland annat konsthantverk och lokalt producerade matvaror.

Sommarens opera - ett klassiskt drama med odödlig musik
I sommar spelas Giuseppe Verdis Rigoletto, 29 juli-27 augusti. Rigoletto är ett intensivt drama med ingredienser som maktmissbruk, åtrå och dödlig hämnd. Musiken hör enligt expertisen till det allra bästa Verdi komponerat och kompositören såg själv Rigoletto som sitt mest lyckade verk.

Operapub – sång, musik och avspänt gemyt. 30 juni, 14 juli, 12 och 18 augusti.

Sångarna kommer från en rad olika länder och är utvalda bland flera hundra som provsjungit för rollerna. Förutom tolv föreställningar i det unika operahus erbjudes också pubkvällar där både operastjärnor och andra sångare och musiker bjuder på lättsam underhållning.

Hur går tankarna kring kulturens betydelse?
Jens Frejrud är pressansvarig för operan och berättar. Kulturen är livsviktig för ett samhälle och dess medborgare. Därför är Opera på Skäret en mycket viktig aktör i den norra länsdelen. Vi sätter Kopparberg på kartan för turister från såväl Sverige som från många andra länder. Att opera av hög internationell klass kan skapas på denna lilla plats innebär också en gemensam stolthet över hembygden, naturen och människorna här!! operapaskaret.se Länk till annan webbplats.

Utforskande konst i Ställberg

Ställbergs gruva är en gestaltade samhällsundersökning, beläget vid den före detta järnmalmsgruvan i Ställberg. Idag kan du som besökare ta del konsertkvällar, teaterföreställningar och konstutställningar. Eller vad sägs om poesi på ett kalhygge, körverk i en maskinhall eller samtal om livsvillkoren i Bergslagen och världen? En bärande idé vid Ställbergs gruva är att människor med skilda bakgrunder, yrken och åldrar ges möjlighet att tänka, handla och undersöka tillsammans.

Sommaren på Ställbergs gruva
17 juni. Funeral Folk. Konsert med Sara Parkman och Maria W Horn med Mats Erlandsson.

1-2 juli, Öppet hus under Kulturglimtar - En kulturrunda i Ljusnarsbergs kommun med omnejd.
Utställning och servering båda dagarna kl. 11 - 17.
Kvällsprogram den 1 juli med: L. T. Fisk, Amina Hocine, Anders Paulin och Johan Forsman.

19 augusti. Larmet som vände oss ryggen, konsert med Mattias Risberg 

Vilken roll spelar kulturen i Kopparberg och Bergslagen?
Carl Oscar Sjögren är konstnärlig ledare vid Ställbergs gruva berättar. De kulturella platserna ger utrymme för att tänka och känna kring våra liv och samhället vi lever i, ta del av berättelser, musik och samtala med varandra kring frågor som berör. Platser för att stanna upp och fundera, roas, bearbeta historien och drömma om framtiden. Kulturella gestaltningar kan ge närmare relation till trakten och fördjupa bilden av Bergslagen. Vad som definieras som kultur behöver inte vara så snävt, snarare handla om vad som känns meningsfullt att samlas kring, organisera och skapa förutsättningar för anständiga livsvillkor. Utan människor ingen kultur, utan kultur inga människor.
stallbergsgruva.se Länk till annan webbplats.

Musik, mat och skratt i Kopparberg

Bröderna Johan och Mats Eriksson står för musik både i och utanför Kopparberg. Den ena verksamheten erbjuder mat, musik och stand up på puben John Scott’s i Kopparberg. Det andra företaget, JME Music AB, jobbar i bakgrunden med att an-ordna större konserter, event och musikproduktion. Både Johan och Mats har tidigare arbetat som heltidsmusiker, men satsar idag på att sätta Kopparberg på den musikaliska kartan. Johan Eriksson berättar mer om vad framtiden har att erbjuda.

Sommarens planer
11-12 augusti. Kopparbergsfestivalen. Artister Markoolio, Chris Kläfford, Martin Almgren, Spiders, The Band Of Brothers, Grevens tid, Fler artister tillkommer.

12 augusti Summercamp. En gratis familjefestival i Kopparberg med ca. 1000 besökare. Hoppborgar, artister, matvagnar, aktiviteter är sådant som brukar finnas på plats. En fullspäckad dag riktad mot barn och ungdomar.

Hur ser ni på betydelsen av den lokala kulturen?
Det är viktigt med samlingsplatser och tillfällen till nya möten. Kulturen leder ofta till det. Här har vi driftiga lärare i kulturskolan som jobbar hårt för barnen. Jag själv är uppvuxen i Kopparberg och har alltid blivit uppmuntrad till att hålla på med musik. Det är grunden till det vi gör idag. Idag använder vi oss av kulturen och det vi är bra på, för att sätta Kopparberg på kartan. Vi vill att Kopparberg ska synas i positiva sammanhang där människor samlas och har kul!
kopparbergsfestivalen.se, Länk till annan webbplats. facebook.com/johnscottskopparberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rigoletto, Opera på Skäret

Opera på Skäret

Ställbergs gruva

Ställbergs gruva

Kopparbergsfestivalen 2022

John Scott´s Kopparberg