Svartälven och myrarna

Det är dags att utforska magiska och mörka vatten, mossar och myrmarker. Djupa skogar och oändliga stigar. Glittrande sjöar och kulturlandskap. Häckande fåglar och skogens skygga djur. Välkommen till Svartälven och myrarna.

Svartälven gör skäl för sitt namn. Med sitt mörka vatten och barrskogsklädda stränder slingrar sig älven fram genom Bergslagens natur. Hela älven sträcker sig 125 kilometer – från källsjöar i Dalarna och genom Bergslagen, för att slutligen mynna ut i sjön Möckeln i Värmland. Om du gillar känslan av vildmark och letar efter utmärkta paddelvatten har du kommit helt rätt. Enstaka torp, byar och brukssamhällen bryter av. Men inte sällan är du ensam, med bara naturen som sällskap. Utforska området med den omväxlande naturen från cykeln, kanoten eller varför inte till fots. Från de djupa skogarna rör du dig till öppna marker, kulturlandskap och djupa sjöar.

Utgångspunkt Grythyttan och Hällefors

Svartälven och myrarna når du från orterna Grythyttan och Hällefors. Samhällen som ligger granne med vildmarken. Platser att utgå från, platser att fylla på reserverna vid. Strosa genom samhällena och upplev ett Bergslagen med träkåkar och kulturmärkta miljöer. Res smart och färdas med tåg eller buss och gör framtiden en tjänst.

Vandra

Att vandra i de här trakterna är att möta naturen och stillheten. Välj bland leder, etapper eller upptäck en fascinerande natur i naturreservaten. Postleden , som du även når från området Nittälvsdalen, slingrar sig fram i dessa trakter. Utgå från Kopparberg eller Hällefors och vandra den 62 kilometer långa och utmanande leden. Under vandringen passerar du bland annat flera naturreservat, vidsträckta vyer och gammelskog. Vid bland annat Dansarbacken hittar du vindskydd, eldstad, ved och torrdass. Silverleden är en 65 kilometer lång vandringsled med start och mål vid Hurtigtorpet i Hällefors. Den går genom trakter där silverbrytningen var omfattande under 1600-talet. Leden har bitvis storkuperad terräng med prägel av norrlandsnatur och har gott om sjöar och vattendrag.

Cykla grus och asfalt

Med start i Hällefors tar du dig med tramporna runt området Silvergruvan, som en gång i tiden stod för Sveriges näst största silverfyndighet. Landskapet är till en början öppet, med ängsmark och nyfikna blickar från hagarnas fyrbenta åskådare. Turen Silvergruvan runt tar dig 20 kilometer längs lättrampade vägar och passar som motionsrunda för hela familjen. Sörälgen runt är en 38 kilometer lång cykeltur med start och mål vid Sikfors herrgård eller Grythyttan. Oavsett val av utgångspunkt utlovas en välsmakande start och mål. Här cyklar du både på grus och asfalt, genom blåbärs- och hjortronstråk. Turen är relativt lätt och nedförsbacken vid Hökhöjdens naturreservat blir en skön vila innan du rullar ned mot Sikfors. När du cyklar Torrvarpen runt trampar du 42 vackra kilometrar runt sjön Torrvarpen, med start i Hällefors eller Grythyttan. Du hinner knappt lämna samhället innan landskapet förvandlas och domineras av mossar, myrar och skog. Efter byn Saxhyttan når turen fram till Torrvarpen. Här går vägen från asfalt till grus när du trampar nära sjökanten och genom de djupa skogarna. En avstickare väl värt mödan är naturreservatet Björskogsnäs, med sitt kulturlandskap och blomsterprakt. Du trampar rakt genom Grythyttan, väl värd ett stopp för energiintag av både sött och salt.

Paddla

Att paddla Svartälven fram är en upplevelse att minnas. Och inte sällan blir Svartälven en återkommande favorit för många, år efter år. Den 125 kilometer långa skogsälven har flertalet bifloder och angränsande sjöar och är en av landets riktiga pärlor när det kommer till kanotvatten. Här finns tre etapper, som rör sig från Tyfors i norr till Öfalla i söder. I Bergslagen rör du dig främst i den mellersta etappen, där du kan välja bland en mängd turer och startplatser. Det mörka vattnet slingrar sig genom skog, på sina ställen smalt och utan civilisation i sikte. Titt som tätt dyker däremot sevärdheter, små byar och närliggande naturreservat upp längs färden. Svartälven bjuder på många ställen längs älvstranden att gå i land på. För värme och övernattning, för fina sandstränder och pauser med utsikt. Du hittar flera vindskydd, som gjorda för vila inför morgondagens fortsatta paddling.

Svartälven passar de flesta, från nybörjare till van. Välj en tur som passar just dig. Från en lugn paddling över dagen med familjen till en flerdagarstur med hela gänget. Hitta din favoritsträcka eller kombinera fler för en vildmarksupplevelse utöver det vanliga. Är du sugen på sjötur passar Sör-Älgen fint. Paddla ut i den långsmala sjön som sträcker sig från Sikfors till Grythyttan. Upplev lugn och en bergslagsnatur som gör sig väldigt bra från sjösidan.

Har du inte kanot med dig finns det självklart att hyra.

Läs mer om Svartälven och myrarna i vår Naturguide