Kloten

Området kring Kloten är Bergslagens vildmark. Ett böljande landskap med stora skogar och sjöar, beläget på en platå upp till 331 meter över havet. Det är här du hittar oändliga stigar, orörd mark, bär, svamp och vilda djur. Kloten är för dig som vill uppleva naturen och skogen – på riktigt.

Två mil rakt in i skogen från riksväg 50, i höjd med Kopparberg, hittar du Kloten. Den lilla byn, intill gränsen mot Dalarnas län, som en gång i tiden spelade en stor roll för Bergslagens bergsbruk. I slutet av 1600-talet uppfördes den första smedjan och det blev starten till Kloten som betydande plats i järnhanteringen. Var du än går, syns historiska lämningar från den här tiden. Slagghögarna, dammvallen och ruinen efter masugnen Klothyttan. Stationshuset, lokstallet och herrgården. Den gamla skolan och banvallen, som numera är en utmanade cykelled. Idag har Kloten förvandlats till en annan typ av mötesplats – med naturen som gemensam nämnare

Basecamp Kloten

Låt den lilla byn bli din utgångspunkt för mäktiga upplevelser. Och nog för att skogen är på riktigt i Kloten. Men i den gamla bruksbyn finns vattenhål för dig som vill sova över. Ta en kaffe. Värma fötterna efter en vandring. Vandrarhem, stugby eller camping. I Kloten finns alla möjligheter att stanna längre. Åker du tomhänt, finns cykel, kanot, SUP, fiskeutrustning och skidor att hyra på plats i Kloten. Vintertid är Kloten en snösäker plats. Dra fram med längdskidorna i skogen eller snöra på dig skridskorna för en tur på frusna vatten.

Bergslagsleden startar här

Bergslagsleden går som en pulsåder genom Örebroregionen. Den är 28 mil lång och består av 17 etapper. Leden startar i Kloten och slutar vid Stenkällegården i Tiveden. Alla kan vandra Bergslagsleden, det finns etapper som passar alla, olika långa och med olika svårighetsgrad.

Naturvårdsområdet Malingsbo-Kloten

Med sina 50 000 hektar, är naturvårdsområdet Malingsbo-Kloten det största skyddade området i landet utanför fjällen. Och den som vandrar i Kloten får ofta vara ostörd. Bland barrtäckta mjuka stigar och intill vibrerande blå sjöar, finns tid och rum för eftertanke och upplevelser. Vilsamt och stundtals otillgängligt – tjusningen med vildmarken.

Läs mer om Klotenområdet i vår Naturguide