Borta bra men hemma bäst

Chris Kläfford har hittat ut i naturen igen. Med vårens och sommarens uppskjutna planer fanns det plötsligt tid till att snöra på sig vandringskängorna.

Efter att ha slagit stort med musiken öppnades världen för Chris Kläfford. Men hemma kommer alltid vara Bergslagen. Barndomshemmet i Hägernäs, strax utanför Morskoga, är platsen dit han alltid återvänder.

– Bergslagen betyder familj och trygghet för mig. Och Lindesberg, där jag bor, är verkli-gen lagom stort. Efter en vecka i en storstad får jag lite panik i hjärtat. Då är det skönt att ha ett ”hemma”. Jag brukar säga att Hägernäs är mitt rehab. Det är där jag hämtar ny energi och slappnar av, säger Chris.

Från gig till vandring

Som för de flesta musiker har våren inneburit inställda planer och uppskjutna gig för Chris Kläfford.

– Jag har passat på att skriva mycket musik och fokuserat på mitt eget välmående. Det är lätt hänt att det blir lite bortglömt när man är ute på vägarna. Och jag har kommit på att jag mår riktigt bra ute i skogen. Jag njuter helt enkelt av det som är.

Nu startar Chris varje dag med en tur runt Lindessjön. Och vandringarna runt om i Bergsla-gens skogar och naturreservat blir fler och fler.

– Jag slogs av hur lätt man glömmer bort hur vackert det är här. Kanske blir man lite hemmablind. Som nybörjare och med nya vandringskängor tittade jag mest ned i back-en under de första vandringsturerna, för att inte snubbla, säger Chris och skrattar. Men nu på senare tid har jag definitivt lyft blicken.

Utmaningar och ny musik

Och vandringen har verkligen bitit på Chris. I augusti väntar en riktig utmaning.

– Jag ska upp på Kebnekaises topp! Jag började intressera mig för klättring helt plöts-ligt och började se filmer om Mount Everest. Men jag kände att Kebnekaise är en rimlig utmaning för mig som nybörjare. Där kan man vandra upp till toppen, på den västra sidan. Det ska bli riktigt spännande.

Men först väntar en sommar av vandring i Bergslagens natur. Och en hel del låtskrivande. Ny musik ligger på vänt.

– Ja, jag har en ny singel på gång precis nu! Låten Remember when släpps den 3 juli.

Chris bästa i Bergslagen

Kindlahöjden - Missa inte utsiktstornet på toppen av höjden.
Kilsbergen och Bergslagsleden - Jag har som mål att kunna säga att jag vandrat hela leden.
Kalkbrottet i Uskavi - Det är fantastiskt vackert där!

Chris på Spotify Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Chris på YouTube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fotograf: Jonathan Sjögren (Instagram) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Jonathan Sjögren

Foto: Jonathan Sjögren

Natur & äventyr

Bergslagen då och nu