Vandra

Bergslagsleden

Bergslagsleden sträcker sig från Kloten i norr till Tiveden i söder. Med sina 280 km är den en av Sveriges längsta vandringsleder, den är indelad i 17 etapper som är mellan 7-23 km långa. De första sju etapperna passerar Bergslagen och går genom gammal järnbruksbygd. Leden passerar nedlagda gruvhål, gamla finnbyar, hyttor och länets största naturreservat, Kindla. Vissa etapper är mer krävande än andra. Leden har också några rundslingor på 9-12 km. Mer information om Bergslagsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Postleden

Postleden är en 61,5 km lång vandringsled som binder ihop Silverleden i Hällefors med etapp 2 av Bergslagsleden i Kopparberg. Leden går efter den gamla postvägen där dåtidens brevbärare transporterade brev och andra försändelser. Postleden går genom fem naturreservat och bjuder på vackra vyer, myrar, gammelskog och vildmark. Vindskydd och rastställen finns efter vägen. Start vid Hurtigtorpet i Hällefors och slutar vid Kopparberg station.
Postleden etapp 1 Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Postleden etapp 2 Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Postleden etapp 3 Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Postleden etapp Pdf, 2.3 MB, öppnas i nytt fönster.4

Lindessjön runt

Lindessjön runt är en stadsnära vandringsled på 7-9 km. Under större delen av vandringen syns Lindesberg och dess kyrka över sjön. Leden går genom naturreservaten Näset och Tempelbacken som har ett rikt fågelliv. Sju rastplatser finns längs leden som går på både stig, grusväg och asfalt. Leden är delvis handikappanpassad.
Faktablad Lindessjön runt Pdf, 7.9 MB, öppnas i nytt fönster.

Silverleden

Silverleden är 65 km och startar och slutar vid Hurtigtorpet i Hällefors. Den har fått sitt namn från silverbrytningen som var omfattande i detta område under 1600-talet. Leden bjuder vandraren på en utmaning i kuperad terräng med hisnande utsikter, vackra skogar och gott om sjöar och vattendrag. Längs leden finns fina rastplatser och brunnar där man kan fylla på med vatten. Karta finns att köpa hos Hällefors Vandrarhem och Kanotcenter samt OK Q8 Hällefors.
Faktablad Silverleden Pdf, 162 kB, öppnas i nytt fönster.

Ljusnaren runt

Vandringsled runt sjön Ljusnaren som är 25 km lång. Terrängen är omväxlande från sandåsar och barrtäckta stigar till moss- och myrmarker. Sjön Ljusnaren är en trogen följeslagare och stigen gör bara några avstickare från den. I Nittbo vid Nittälvens utlopp finns en rastplats för den som vill vila fötterna.
Karta Ljusnaren runt Pdf, 194.1 kB.

Lasse-Maja leden

Lasse-Maja leden i Ramsberg är 12 km och följer gamla stigar som slingrar sig fram genom omväxlande skogsmark, förbi spår efter inlandsisen och våra förfäders odling. Leden börjar i Morskoga och går mellan Djupdalen, där den legendomspunne Lasse-Maja föddes och slutar i Ösarhyttan, där han växte upp. 
Faktablad Lasse-Maja leden Pdf, 361 kB, öppnas i nytt fönster.
Karta Pdf, 245.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Kyrkstigen, Hörken-Ställberg

Fram till mitten av 1800-talet fanns ett kyrktvång i Sverige, familjerna var tvungna att gå i kyrkan minst en gång i månaden. Den gamla kyrkstigen mellan Hörken och Ställberg strax norr om Kopparberg har renoverats och stigen börjar uppe i Grills, fortsätter förbi Hörkens kyrka och slingrar sig via skogsstigar vidare ner till Lövskogen i östra Ställberg, ca 10 km söderut. Vandringen bjuder på vacker bergslagsnatur med mäktig skog och hisnande utsikter. Här och där passerar du fina små byar med charmiga gårdar.

Tre leder blir två rundturer. Utgå gärna från den vackra träkyrkan i Hörken och välj mellan 7 km eller 25 km. Vandringen bjuder på vacker bergslagsnatur med mäktig skog och hisnande utsikter. Här och där passerar du fina små byar med charmiga gårdar. Den kortare rundturen på 7 km som går uppåt och förbi Grills för att sedan vända tillbaka mot kyrkan. Den längre rundturen på 25 km går förbi Lövskogen, Ställberg och Östra Kumlan.

De tre lederna som binderihop vandringen i Hörken är: Kyrkstigen är markerat med rött, Östra Kumlan slingan är markerat med grönt och Grillsvägen i blått.
Karta: Kyrkstigen, Hörken-Ställberg Pdf, 5 MB, öppnas i nytt fönster.

Guidade vandringsturer

Nordic Discovery erbjuder guidade vandringsturer i naturreservatet Malingbo-Kloten. Den vackra och orörda naturen är klassad som Sveriges sydligaste vildmark och naturreservatet bjuder på fina vandringsleder. Info om guidade vandringsturer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Outdoor People of Bergslagen erbjuder guidade vandringsturer, aktiviteter och kurser i naturen året runt.
Information om Outdoor People of Bergslagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.