Paddla

Paddelleder

Järleån. Järleån flyter i sitt nedre lopp i en lugn och kanotvänlig takt. Ett småbrutet landskap med gott om naturliga rastplatser och fina omgivningar.  Kanotleden startar nedströms forsarna vid Järle kvarn. Strax före starten ligger Järleåns naturreservat. Längs ån finns också Järle station, Sveriges äldsta järnvägsstation, samt den vackra bron intill. Järleån lämpar sig utmärkt för en- eller tvådagarspaddling. Ån är förhållandevis lättpaddlad. Karta Järleån Pdf, 675 kB.

Rastälven. Rastälven består av en blandning av små sjöar och smala älvpartier avbrutna av forssträckor. Landsvägen ligger bra till för att du ska ha god hjälp av din kanotvagn för landtransporten förbi forsarna. Älven letar sig fram genom ett öppet och omväxlande bergslagslandskap med skog, myrar, jordbrukslandskap, små samhällen och byar. I Rastälven är kanotvagn ett måste. Karta Rastälven Pdf, 755.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Svartälven, norra och södra. Svartälven gör skäl för sitt namn med sitt mörka vatten och barrskogsklädda stränder. Älvpaddling varvas med sjöpaddling i några av de långsträckta sjösytemen. Den rinner genom vildmarken med malmförande berg och milsvida skogar och bara ibland bryts känslan av några torp, byar eller enstaka samhällen. Leden som i sin helhet är drygt 20 mil startar i Tyfors i Dalarna och avslutas vid sjön Möckeln i Karlskoga.
Karta Svartälven södra Pdf, 772.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Karta Svartälven norra Pdf, 721.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Nittälven. Nittälven är ett oreglerat vattendrag som rinner från sjön Nitten i Dalarnas län till Ljusnaren vid Kopparberg i Örebro län. Den norra delen fram till Uvbergsbron är livlig med många forsande partier och vid Brattforsen till och med ett litet vattenfall. Att paddla i norra Nittälven kräver vana och lämpar sig bäst för forskajak/packraft. Söder om Uvbergsbron lugnar sig älven och forsarna blir färre. Här kan du paddla i vanlig kanot/kajak men behöver lyfta förbi förbi några forsar. Här och var kan du stöta på nedfallna träd och grenar i vattnet som kan innnebära ett lyft för att kunna passera. Bästa tiden på året att paddla i Nittälven är under april-maj då vårfloden skapar ett naturligt högt vattenflöde i älven.
Karta Nittälven Pdf, 803.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Paddla på en sjö

I Bergslagen finns många sjöar att utforska. Upplev natur och städer från vattenytan och upptäck dolda smultronställen längs stränder och öar. Att paddla på en sjö är en bra start för nybörjare och familjer. Ta in lugnet och flyt fram med vacker utsikt på en SUP. Håll dig stadsnära på Norasjön eller Råsvalen, driv fram på vattnet omringat av ängar och idyllisk natur på Usken eller Fåsjön. Och för den som vill uppleva vildmarken är Långvattnet, Sörälgen och Ljusnaren bra alternativ.