Bergslagen Made Sweden

Utan Bergslagen inget järn, utan järn inget Sverige. Järnet var under 600 år Sveriges viktigaste exportvara. Från Bergslagen kom det mesta och det bästa järnet. Järnet som byggde landet. Och spåren av bergshanteringen finns överallt. Från torp och bergsmansgårdar, till slaggsten och ruiner. Från bevarade gruvor, till kulturella centrum. Så stanna upp och ge dig tid att upptäcka. Kom och upptäck historien på nära håll!

Frövifors pappersbruksmuseum

Det här museet bjuder på industrihistoria och nytänkande, allt i levande industrimiljö med ruffa interiörer och tegelväggar. Här ligger fokus på papper – materialet,
användningsområdena, industrihistorien och den spännande framtiden. Upplev en av Sveriges viktigaste näringar på ett annorlunda sätt på museet som tog hem utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2021! Missa inte den tillfälliga utställningen På Tapeten, som låter dig följa med på en spännande vandring genom århundaden av tapetmoden, mönster och tekniker. Museet bjuder på en spännande dag för både små och stora, med flertalet utställningar, upplevelser och möjligheten att göra sitt eget papper.

Siggebohyttans Bergsmansgård

På landsbygden, mellan Lindesberg och Nora, kan du uppleva hur ett förmöget bergsmanshem såg ut på 1860-talet. Stig på och se hur bergsmannen Anders Olsson med familj levde och verkade här. Siggebohyttans bergsmansgård är en av de mest storslagna gårdarna från Bergslagens storhetstid, med 14 rum och tre kök som började byggas 1790.
Passa på att följa den gamla kyrkvägen upp till det före detta gruvområdet. Under sommartid erbjuds visningar, evenemang, barnaktiviteter och café.
froviforsmuseet.com Länk till annan webbplats.

Bergsmansbyn Pershyttan

Besök ett unikt minnesmärke från Bergslagens storhetstid. Pershyttan är en välbevarad bergsmansby där människor brutit malm och tillverkat järn från 1300-talet fram till modern
tid. Området är idag skyddat som kulturreservat och fritt för alla att upptäcka. Här kan du ta del av hur det gick till när hytta och gruvor var i bruk, det mesta ser ut precis som det gjorde fram till sista arbetsdagen. Den ståtliga hyttan är en av Sveriges bäst bevarade träkolshyttor.Upptäck området året om på egen hand, med hjälp av en tryckt guide. Guidade visningar under sommaren.
visitnora.se/pershyttan Länk till annan webbplats.

Bergslagsbyn Löa

Löa är den levande lilla byn där företagande och föreningsliv står i centrum. Hyttan, där järnframställningen pågick från 1400-talet till början av 1900-talet, är fortfarande en central plats och ägs idag av byborna själva. Vandra längs Vita stigen, en vandringsled som följer Storåns strand. Fynda hantverk och loppisprylar på Perssons magasin eller sov över på något av byns B&B.
loaby.se Länk till annan webbplats.

Ställbergs gruva

Ett kulturellt och experimentellt center i en gammal gruva? Absolut! Från medeltiden till 1900-talets slut bröts koppar, järn och silver i Ställberg. Idag bedrivs kulturell, konstnärlig och social verksamhet i och omkring gruvan. Håll utkik efter det offentliga programmet, som kan innehålla allt från vandringar, föredrag och konstnärer, till berättarkvällar, utställningar och
festivaler.
stallbergsgruva.se Länk till annan webbplats.

Skräddartorp

Besök en välbevarad bergsmansgård från 1600-talet! Idag verkar den fyrlängade gården intill sjön Torrvarpen som Grythyttans hembygdsgård. Gården består av 14 byggnader. Loftboden, rökbastun, rian och hemlighuset är några av dem. Kika på skorstenar av gjutjärn, vackra byggnader och bruksföremål från svunna tider. Planera även in en tur i närliggande
naturreservatet Björskogsnäs. I juni blommar den sällsynta orkidéen guckuskon.
hembygd.se/grythyttan Länk till annan webbplats.

Kopparberg

Mitt i Kopparbergs historiska centrum ligger tingshuset som tillsammans med andra byggnader runt omkring berättar historien om ortens tillkomst och utveckling när gruvnäringen växte fram i området under 1600-talet. Tingshuset var till en början gruvstuga, sedan blev det kontor för gruvfogden som satt här och vägde malm. 1893 blev det tingshus med en tingssal känd för sina vackra och bevarade utsmyckningar. Strax intill ligger Ljusnarsbergs kyrka som av många anses vara en av mellansveriges vackraste träkyrkor.
Kopparberg Länk till annan webbplats.

Nora Järnvägsmuseum

Järnvägen mellan Nora och Ervalla är Sveriges första normalspåriga järnväg för personbefordran, invigd år 1856. Järnvägen tillkom på privat initiativ och byggdes för att frakta järn, malm och kol till och från bergslagens bruk och hyttor. På området kan du vandra runt bland lokstallar, stationshus och verkstäder och i godsmagasinet finns en utställning med minnen från järnvägens historia. Ta chansen att resa som förr! Sommartid avgår ånglok och rälsbuss enligt tidtabell.
visitnora.se/veteranjarnvagen Länk till annan webbplats.

Siggebohyttans bergsmansgård

Löa hytta

Ställbergs gruva