Natur på nära håll

Från vildaste vildmark till levande kulturmiljöer. Bergslagsleden är vandringsleden där du får uppleva naturen på nära håll. Så packa ryggsäcken, det är dags att upptäcka Bergslagen och friluftslivet.

Johan Karlström plockar upp näverpåsen och fiskar fram en espressobryggare ur ryggsäcken. Med van hand gör han upp en eld i vindskyddets eldstad. Tändstålet blixtrar till och elden flammar upp.
– Tändstickor är bara för nödfall. Med torr näver och bra töre kan du enkelt göra upp en eld. Och bra kaffe är väldigt viktigt, säger Johan Karlström och skrattar.

En vårdcentral i det fria

När Johan Karlström tog över tjänsten som utvecklingsledare för Bergslagsleden gick han hela leden i ett svep. Med start sin första arbetsdag. Det tog elva dagar att gå de 280 kilometrarna, men där och då lärde han känna skogarna, stigarna och terrängen på riktigt. I hans jobb ingår att utveckla och hålla Bergslagsleden och kanotlederna i bra skick. Det kan handla om allt från renovering av vindskydd till att starta upp projekt för barn och ungdomar i folkhälsans tecken.
– Att gå Bergslagsleden innebär självklart att vistas i naturen och njuta av den. Men du får så mycket mer på köpet. Om du utgår från Kloten och jobbar dig nedåt på leden, får du upptäcka allt från vildmark och djur, till levande kulturlandskap, gamla hyttbyar, gruvor och öppna landskap.
För Johan är Bergslagsleden ett viktigt led i arbetet för en bättre folkhälsa. Han tar en klunk kaffe och där på muggen syns den slogan som står för precis vad han tycker: ”Bergslagsleden – en vårdcentral som håller öppet dygnet runt”.
– Att packa ryggsäcken och ge sig ut i naturen kan göra underverk. Tillsammans med familj, vänner eller helt själv. Vistas ett par timmar själv i skogen, utan skärmar, och se vad som händer. Naturen får folk att må bra.

Ut på paddlingstur

Många föredrar att istället glida fram på lugna vatten i kanot. Bergslagens kanotleder löper längs med sjöar, åar och pigga älvar.
– Det finns fyra fantastiskt fina kanotleder i Bergslagen, där du kan uppleva allt från vildmarkspaddling till lugna turer på sjön. Här jobbar vi med samma upplägg som för Bergslagsleden. Vi står för underhåll och du hittar vindskydd och lägerplatser längs lederna. Men skillnaden är utrustningen. Här finns många skickliga entreprenörer som hyr ut kanoter
och känner vattnen väl, berättar Johan.

Rookie eller proffs spelar mindre roll

Steget till att komma ut i naturen kan vara långt för vissa, en självklarhet för andra. Johan uppmuntrar alla att testa. Och att börja lugnt.
– Har du aldrig vandrat, börja med en rundslinga där du tryggt kommer tillbaka till bilen. Testa hur lång tid det tar att gå med packning och i kuperad terräng. Är du mer sugen
på kanot, hyr ett par kanoter tillsammans med några vänner och ta en dagstur på en lugn sjö. Det finns även vandringsföreningar här i krokarna, där finns ett socialt sammanhang och
många tips att få.
Johan upptäckte själv naturen och det fina med friluftslivet i sena tonåren.
– Jag växte upp med bollsporten och spelade hockey tills jag var 19 år. Men jag började intressera mig för utförsåkning och efter lumpen åkte jag utomlands och jobbade under
vintrarna. Då upptäckte jag bergen och fantastiska toppturer, bortom skidbackarna. Jag var fast. När Johan är sugen på andra äventyr tar han med sig havskajaken på tur. En långpaddling på egen hand står på önskelistan framöver.
– Jag är alltid utomhus. Om inte själv, så med familjen. Det finns en enorm styrka här i Bergslagen, naturen finns alltid nära. Det är enkelt att ta sig ut!

Hitta ut i Bergslagen

När kaffet är urdrucket och elden slocknat, sågar och klyver Johan till ny ved till vindskyddet.
– En hedersgrej för vandrare. Att hitta torr ved i vindskyddet är en enkel men uppskattad gest man kan göra för andra. Plus att du får upp värmen när du klyver nytt!
Och det kanske är så friluftslivet kan beskrivas? Vänligt, generöst och inkluderande. Du kan vandra en flerdagarstur och övernatta. Ta en dagstur eller välja en vacker rundslinga.
Introducera naturen för dina barn och öva på att göra upp den där elden du var så flink på i mellanstadiet. Hyra en kanot och fixa den roligaste kompisdagen på länge. Eller bara
sitta där en stund. I lugn och ro. För det är ju det som är det fina med skogen, vattnet och Bergslagsleden. Här finns något för alla.

Johans bästa tips!

Utvalda längs Bergslagsleden

Utmanande vandringar. Etapp 1, som utgår från Kloten, är en lång och vild vandring på 20 km. Förbered dig på kuperad terräng, långt från bebyggelse och brus. Etapp 3,
som utgår från Stjärnfors över Kindla till Nyberget är även den något att bita i!

Bekväm vandring. Kombinera vandring med en natt i nymanglade lakan och god mat! Etapp 6 och 7 passar bra att kombinera med kulinariska äventyr och sköna sängar i
den gamla trästaden Nora.

Upptäck byarna. Stanna till i den unika bergsmansbyn Pershyttan. Nybergets enkla vandrarhem passar för en charmig övernattning mitt i bygden. I närheten av Uskavi kan du uppleva härliga bad, naturreservat och kulturhistoria.

Friluftstips

Våga sova ute med barnen. Se till att packa med många mjuka täcken och bra underlag för ett nattligt äventyr utomhus med ungarna. I ett vindskydd kan du göra det jättemysigt.
Ta bilen och parkera inom ett barns gångavstånd, då är det enkelt att uppleva naturen.

Packa varmt. Glöm inte den där extra jackan. Även på sommaren kan det bli kallt på natten. Lager på lager och extra kläder gör allt enklare. Och varmare.

Mellis. Bra kaffe är viktigt. Om du lagar det över öppen eld blir det ännu godare. Och glöm inte mellis. Naturen ger energi, men du blir hungrig!

Packa lätt. Behöver du verkligen alla grejer i ryggsäcken? Under en längre vandring ska du gärna inte kånka på mer än 14 kg.

Näverpåse. Ha alltid en påse med torr näver och bra töre i ryggsäcken. Startsträckan till en bra eld blir både enklare och roligare då. Och glöm inte tändstålet och tändstickorna.

Johan Karlström, utvecklingsledare Bergslagsleden, Region Örebro län