När snön har lagt sig

När snön har lagt sig kan vi rekommendera att spänna på dig skidorna och ge dig ut på ett vintrigt äventyr i Bergslagen.

Njut av den friska luften och stillheten i naturen. Klä varmt och packa ryggsäcken med sittunderlag, termos med varm dryck och något gott att äta för att värma dig med.

Här i Bergslagen finns många naturreservat som är värda att besöka på vintern, när snön skapar en magisk stämning. Här är några förslag på naturreservat som du kan utforska på vintern:

Djupdalshöjden

Djupdalshöjden ligger precis som namnet antyder högt i landskapet och erbjuder långa, snörika vintrar. När snön tinat bort från Närkeslätten ligger den ofta kvar ett bra tag till i Djupdalshöjden. Här kan du skida fram mellan vresiga trädåldringar och ut över öppna myrmarker. Är det nysnö hittar du kanske spår efter både varg och lodjur. Terrängen är kuperad, så ta god tid på dig. Markerad led samt vindskydd och raststuga med tillhörande grillplatser finns.

Läs mer om Länk till annan webbplats. Djupdalshöjden | Länsstyrelsen Örebro (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Murstensdalen

Mustensdalen är ett av våra största naturreservat, med djupa skogar och myrvidder. Den kanske bästa tiden att upptäcka Murstensdalen är på vintern, när man lätt kan ta sig fram över snön på skidor eller med snöskor. Du kommer på så sätt fram till platser dit stigar och vandringsleder inte når. I området finns både orre och tjäder. Om du har tur så stöter du upp någon av dem, som far iväg med ett skrämmande brak. Vindskydd och eldplatser finns på flera ställen i reservatet.

Läs mer om Länk till annan webbplats. Murstensdalen | Länsstyrelsen Örebro (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Getapulien

Vad passar bättre än att utforska ett väglöst landskap som Getapulien på skidor? Här möter du myrar omgivna av äldre tallskogar. Inte minst namnet är spännande och tros ha lånats från att Småland, där ett kargt och stenigt område kallats get-Apulien, då det liknade det italienska Apulien. Lite senare på våren kan du ute på myrarna bevittna både orrars och tjädrars säregna parningslek. En markerad stig finns en bit ut på Spelmossen.

Läs mer om Länk till annan webbplats. Getapulien | Länsstyrelsen Örebro (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.