Kindla

Checka ut från vardagen. Checka in i det högt belägna äventyret. Kindla är utsikternas plats, med skogen och sjöarna i centrum. Det är här du kopplar bort och kopplar av. Välkommen till det stora naturreservatet som bjuder på mäktiga upplevelser.

I Kindlaområdet möts de tre kommunerna Hällefors, Ljusnarsberg och Lindesberg. Centrum i det kuperade området kan sägas vara Kindlahöjden, berget som når hela 426 meter över havet. Runtomkring berget breder barrskogarna ut sig och ramar in det över 900 hektar stora naturreservatet. Bergslagens mest storslagna vy når du från Kindlahöjdens utsiktstorn. Högt ovanför grantopparna öppnar landskapet upp sig och endast sjöarna gör ett avbrott i det annars gröna landskapet. Spana efter någon av gruvbyggnaderna som tornar upp sig. Stråssa gruva i öst och Stripa ser du om du vänder dig söderut.

Utgångspunkt

Lindesberg, Nora, Kopparberg eller Hällefors. Vilken utgångspunkt du väljer spelar mindre roll. Mellan dessa orter hittar du Kindla. Redo att utforskas, redo att stoltsera med utsikterna. Men fyll ryggsäcken med proviant – i Kindla vill man gärna stanna.

Vandra

Det finns fyra officiella startplatser med parkering in till naturreservatet. Härifrån hittar du en variation av rundslingor i området kring Kindla. Sammanlagt finns 15 kilometer strövstigar, som gör det möjligt att gå en runda mellan 7 och 10 kilometer. Knutpunkten för de flesta finns vid Klosstjärn, som ligger i reservatets mitt. Här hittar du vindskydd och torrdass för en paus. De vältrampade stigarna slingrar sig genom skogen, över klipphällar och på spångar över myr- och mossmark. Kängor är ett klokt val då det på sina ställen är både sankt och blött. Pulsen höjs definitivt i de branta partierna. Längs stigarna i reservatet finns rastplatser, utsiktstorn, vindskydd och en eldpallkoja för övernattning. Sover du över intill Kindlahöjden kan tidig väckning vara en idé. Klättra upp i utsiktstornet och möt soluppgången. Ett minne för livet utlovas. Kindla har nyttjats av människan under bergsbrukets tid. Här och var syns spår av gångna tider, håll utkik efter såväl torpruiner som kolbottnar.

Cykla mountainbike

Gillar du att cykla i skogen? Om det är någonstans din mountainbike ska få följa med, är det till dessa trakter. Härifrån når du både snirkliga stigar och svindlande höjder. Längs vägen mellan Nora och Hjulsjö ligger den gamla kurorten Nyhyttan intill sjöar, gruvor och åar. Här startar tre olika leder – en blå och två röda. Med start vid Hjulsjö MTB når du tolv MTB-leder på totalt 190 kilometer. Stigarna böljar fram längs sandiga åsar och nedlagda järnvägsbankar, mellan gravrösen och hyttor. Lederna har varierande svårighetsgrad och passar både nybörjaren och den vana. Vid startplatsen finns teknikbana, cykeluthyrning och ställplats.

Kultur i naturen

I Bredsjö hittar du friluftsmuseet Finnstigen som berättar om skogsfinnarnas liv och öden från slutet av 1500-talet och framåt. Genom en historisk vandring på 2 kilometer kan du se typiska byggnader som rökstugor, rior och bastur. Avsluta dagen med att övernatta i någon av de enkla stugorna i området. Vid gruvfältet Slotterberget pågick brytning av malm fram till 1920-talet och i området finns flera spår efter gruvdriften kvar. Vandra längs den iordningsställda leden i området och se flera dagbrott, den gamla banvallen och rester efter anrikningsverk och kruthus. Missa heller inte att besöka Södra Hyttan det gamla hyttområdet med kultur av många slag. Här hittar du även ett Bergslagen Visitor Centre med information.

Sov över

Ta med sovsäcken och gör Kindla till en tur på flera dagar. Inom naturreservatet är det tillåtet att tälta vid rastplatsen Klosstjärn. I området finns flera vindskydd, raststugor och en kolarkoja att övernatta i om tak över huvudet önskas.

Läs mer om Kindla i vår Naturguide